Intreprinderea de tricotaje


Un scurt material de prezentare al fabricii cu marturi de la infiintare (click aici)

              În perioada 1976-1985 s-a înregistrat o dezvoltare a industriei de tricotaje la nivel naţional Astfel s-a început construcţia unor fabrici de tricotaje precum cele de la Feteşti, Nehoiu, Câmpeni, Negreşti –Oaş jud.Maramureş

Fabrica de tricotaje Panciu

               Înfiinţarea Întrepinderii de tricotaje are la bază Decretul nr. 428 din 31 decembrie 1980, al Consiliului de Stat al Republicii Socialiste România semnat de Nicolae Ceauşescu, preşedintele RSR şi publicat în Buletinul Oficial nr. 124 din 31 decembrie 1980.
Conform acestuia, Intreprinderea „având ca obiect de activitate producerea de articole de lenjerie şi îmbrãcãminte din fire tip bumbac pentru adulţi şi copii”, care se încadra în gradul II de organizare, lua fiinţă „în subordinea Centralei industriei tricotajelor Bucureşti, de sub îndrumarea şi controlul Ministerului Industriei Uşoare”. Prin acelaşi decret, se aproba 5 posturi „pentru conducerea, supravegherea lucrãrilor de investiţii şi asigurarea cu utilaje şi forţa de munca necesarã.”

Sectia de confectii

Valoarea de construcţie montaj a fost de 265 milioane lei. Proiectul iniţial a fost făcut de Ministerul de construcţii industriale iar lucrările au fost realizate de Trustul de construcţii industriale (TCInd) din Gheorghe Gheorghiu Dej (actualul Oneşti).
Întreprinderea se întindea pe o suprafaţă de cca 4 ha, în apropiere de gară şi alături de Combinatul de vinificaţie a Intreprinderii Agricole de Stat, zonă care se dorea a fi transformată, în timp, în zona industrială a oraşului. Locaţia nu a fost întâmplătoare, ţinându-se cont că atât materia primă, cât şi produsele finite şi combustibilul erau trasportate atunci pe calea ferată.

Gara din Panciu

Travaliul naşterii acestui obiectiv industrial a fost lung şi anevoios. Lucrările de construcţie au durat mult, în jur de doi ani şi jumătate, după cum reiese din relatările martorilor oculari, dar şi din presa vremii.
În numărul 1915, din 3 iulie 1982, la pagina 6, un articol semnat de O. Butuc, atrage atenţia: „Oameni la întîia semnătură- Fabricat la Panciu” . În el se vorbeşte despre „primele şaizeci de mii de produse purtând emblema Întreprinderii de tricotaje Panciu” care „ au luat drumul unor beneficiari din întreaga ţară” în acelaşi articol „inginera Maria Mustaţă, şefa biroului producţie nu-şi ascunde bucuria: cu două luni în urmă au plecat către magazia de produse finite cincizeci de maiouri pentru copii. Erau primul rezultat concret al eforturilor noastre. Obiecte mici care înglobau ore, zile nenumărate de încercări, de zbucium.”

Centrala termica

Prima secţie care a fost dată în funcţiune a fost secţia de  tricotat.
 Primele birouri a fost o încăpere mică, ce a devenit ulterior depozitul de armamente, încălzirea „centrală” era asigurată de un butoi de metal pus în centrul încăperii.

Fabrica de tricotaje Panciu - prezent

Era o fabrică tip bumbac integrală, foarte modernă : în fabrică intrau fire şi ieşeau produse finite., principalele secţii: tricotat bobinat, finisaj chimic şi secţia de confecţii pe două etaje. Era una dintre cele mai mari fabrici de tricotaje  din zonă  care absorbea toată forţa de muncă feminină din împrejurimi.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu